Filmmusik

Tips för lyssnare

Världsmusik i filmer

Något som filmer ofta gör är att introducera oss till olika former av världsmusik. Vare sig en film utspelar sig i Texas, i Mellanöstern, eller i Kina så återspeglas det ofta i musiken som förekommer. I den här artikeln har jag samlat lite bra tips på filmer som man kan se om man vill få sig en uppfattning av ur musiken kan låta i andra länder. Lär dig mer om världsmusik på http://varldsmusik.se/ - en sida där du bland annat kan läsa om musik i Indien (där Bollywoodmusiken är oerhört stor).

Disneyfilmer - många olika alternativ

Disney har genom åren utfört kulturella stordåd - det råder inga tvivel om saken. Här kommer några av många Disneyfilmer som är särskilt intressanta ur världsmusiksynpunkt:

Robin Hood (1973) - Engelsk trubadurkultur i Disneyformat.

Aladdin (1992) - De sånger som Alan Menken skrev till Aladdin svämmar över av både instrument och modalskalor som hör Mellanöstern till. Den så karakteristiska harmoniska skalan har förstås en huvudroll.

Lejonkungen (1994) - Centralafrikanska slagverk och sydafrikansk körmusik. Bland annat, ska det sägas. Hans Zimmers bakgrundsmusik, samt hans och Mark Mancinas arrangemang av Elton Johns låtar kryllar av Afrika.

varldsmusik-i-filmer.gifPocahontas (1995) - De nordamerikanska indianerna musicerade med olika trummor, skallror och primitiva flöjter. Alan Menken fångar upp deras musikkultur på ett utmärkt sätt i Pocahontas.

Mulan (1998) - Jerry Goldsmith är en av tidernas främsta filmkompositörer, men han komponerade bara musiken till en animerad film. Vi är glada över att det blev just Mulan. Goldsmith visade sig vara en mästare på att anamma den kinesiska musiken, vars främsta karaktärsdrag ligger i användandet av pentatonisk skala. Liksom i de filmer Alan Menken skrivit musiken så vävs det etniska ihop med det pampiga, västerländska orkestrala. 

Kogänget (2004) - Lite klassisk countrymusik och annat ur den amerikanska folkkulturen.

Det finns också ett gäng animerade filmer som inte Disney ligger bakom som man inte bör missa. En av dessa är Anastasia (1997), där den ryska musiken är i centrum.

Världsmusik i icke-animerade spelfilmer

Inte bara i animerade filmer bjuds det på trevlig världsmusik. Kolla in dessa exempel:

Den siste kejsaren (1987) - Du kommer nog inte att hitta bättre filmmusik där kinesiskt traditionellt vävs samman med västerländsk orkestermusik. Och till råga på allt är det en japan som ligger bakom - Ryuichi Sakamoto.

En geishas memoarer (2005) - John Williams tar till sina världsmusikkunskaper och skapar detta musikmästerverk. Bland de japanska instrument vi får höra återfinns förstås shakuhachi.

Into the Wild (2007) - Sean Penn anlitade amerikanske folkrockaren Eddie Vedder för att skriva sånger till sin första riktiga succéfilm. Ett mycket bra drag.

"Världsmusik i filmer" publicerades den 6 september 2012.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)