Filmmusik

Tips för lyssnare

Youtube-soundtracks

Det näst bästa alternativet om man vill hitta fler bra soundtracks är förstås att söka igenom Youtubes kolossala videoarkiv. Visst, det finns ingen garanti att ljudkvaliteten blir den bästa, men det finns otroligt mycket, och det du inte hittar på Spotify kommer du att hitta på Youtube.

Topplistor i videoformat

Eftersom huvudsyftet med Filmmusik.n.nu är att ni läsare ska kunna hitta bra filmmusik som passar er, så är ett av de bästa sätten att kolla in de video-topplistor som Youtube-användare satt ihop. Då syftar jag inte på hela spellistor med flera videor, utan längre klipp där användare har klippt och klistrat och spelar utdrag ur musiken i olika filmer som en topplista, e.g.

10 - Jurassic Park - John Williams 

9 - The Mission - Ennio Morricone

8 - Lejonkungen - Hans Zimmer

... och så vidare.

Det finns många fördelar med detta. Du kan få ett smakprov av musiken från ett 50-tal filmer på bara tio minuter. Det tar inte så mycket av din tid, och du kan göra många trevliga fynd på vägen. Här är ett exempel på just ett sådant klipp:

Lyssna på specifika Soundtrack på Youtube

Huruvida de har rätt till det eller inte har jag svårt att svara på, men Youtubes användare är mycket duktiga på att lägga upp fullständiga soundtracks. För kända soundtracks är det många som lägger upp hela album och numrerar dem. I sidomenyn dyker då ofta flera spår från samma album och samma uppladdare upp, så att du lätt kan klicka på nästa spår när du lyssnat klart på ett. Youtube ser ibland till att rensa bort soundtracks som lagts upp utan tillåtelse, men ofta är det bara en tidsfråga innan någon annan användare laddar upp soundtrack-albumet på nytt. Och så fortsätter det. 

Jag rekommenderar som sagt främst Spotify för dig som vill hitta ny filmmusik, men Youtube är ett bra substitut!

"Youtube-soundtracks" publicerades den 5 september 2012. 

Kanske är du också intresserad av:

Luft-vatten.com

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)